Gratis verzending voor Nederland vanaf €100,- en vanaf €120.- voor België!

Home » Wat is Airsoften

Wat is Airsoften nou precies?


We beginnen bij de basis, namelijk:

Voor Airsoft wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde Airsoft apparaten (ook wel replica's genoemd). Dit zijn apparaten waarvan de buitenkant op een vuurwapen lijkt, maar waarmee enkel balletjes van 6 mm afgeschoten kunnen worden. Deze balletjes worden ook wel BB's ("bie-bie") genoemd en zijn gemaakt van 100% biologisch afbreekbaar materiaal. De apparaten kunnen beschikken over een aantal verschillende energiebronnen: veerdruk, veerdruk bij elektrische aandrijving (AEG), perslucht (HPA) of een samengeperst gas zoals butaan of CO2.

In Nederland is de sport sinds 15 januari 2013 toegestaan. De Wet wapens en munitie is hiervoor aangepast. Dat maakte Airsoft in Nederland legaal, maar er zijn wel regels aan verbonden. Op de website van de NABV www.nabv.nl vindt je meer informatie met betrekking tot het aanvragen van lidmaatschap en hoe dit proces er concreet uitziet. Als je aanmelding gekeurd bent en officieel lid bent van de NABV kun je van start. Wat gear is dan wel zo handig uiteraard, maar het belangrijkste van je gear is dan wel de bril die is VERPLICHT.

De Airsoft sport bestaan uit vier disciplines, namelijk: IAPS, kaartschieten, re-enactment en skirms.

IAPS ook bekend als: International Airsoft Parcour Shooting

Bij parcoursschieten of IAPS is het de bedoeling om zoveel mogelijk punten te behalen in zo’n korte tijd als mogelijke. Hierbij wordt geschoten op speciaal hiervoor ontwikkelde target. De target worden opgezet is stages. Elke stage heeft een andere setting qua targets. Dat betekent dus elke keer een andere manier van bewegen. Alle stages bij elkaar vormen de “wedstrijd”. Hierbij gaat het er dus om, om de snelste te zijn. Alle targets moeten om geschoten zijn en dan wel natuurlijk zo snel als mogelijk.

Kaartschieten

Kaartschieten spreekt natuurlijk een beetje voor zichzelf. Het is dan wel zo dat het gaat om wie het meest accuraat schiet. De doelwitten staan wel op verschillende afstanden, hierdoor wordt het toch zeker wel een uitdaging. Je moet immers rekening gaan houden met een aantal factoren. Tijdens één wedstrijd worden er meerdere rondes gespeeld, elke speler krijgt vijf schoten per ronde. Op basis van de punten na vijf ronden wordt er een winnaar gekozen.

Re-enactment

Bij re-enactment nemen twee Airsoft teams het tegen elkaar op om tijdens een wedstrijd punten te behalen. Iedere groep bestaat uit meerdere individuen en Airsoft teams. Dit zorgt natuurlijk voor een hoop uitdaging en continue spanning tijdens een wedstrijd. Omdat er zoveel spelers tijdens zo’n wedstrijd aanwezig zijn, ligt de overwinning vaak aan goede communicatie onderling. Er zijn organisaties bij die online een score bijhouden.

Skirm

Dit is de meest voorkomend activiteit. Hierbij spelen individuen en mogelijk ook teams tegen elkaar. Dit gebeurd dan door middel van verschillende game modes. Te denken is aan team deatmatch, free for all, search and destroy etc. Ook bij een evenement zoals deze gaat het vaak gepaard met een hoop actie en spanning. Je wilt immers toch winnen in de verschillende game modes. Het voordeel van een skirm, in tegenstelling tot een re-enactment, is dat er vrijwel nooit kleding voor schriften zijn en je dus kan gaan zoals jij dat zelf wilt.